Reklama
 
Blog | Alex Koenigsmark

Cituji Jana Čulíka, lépe bych to neřekl:

Je opravdu nutno zdůrazňovat, že v této kauze o Kunderu vůbec nejde?

Že jde o varovný, modelový případ, kdy neodpovědní pisálkové rozpoutali válku proti společnosti? Že pokud nebudou zkroceni, může skutečně začít docházet ke katastrofám, vytvářením nyní už opravdu nebezpečné, protože skutečnosti nesmírně vzdálené virtuální reality? Že jde o vážné varování, že fakta a pravdu lidskou slušnost opravdu nelze obětovat komerčním účelům, jako je marketingová kampaň za zvýšením nákladů?

Pevně doufám, že bude viníky Milan Kundera žalovat, a to u mezinárodních soudů, aby bylo odškodné, které viníci budou muset zaplatit, v řádu desítek milionů dolarů, a odpovídalo tak škodě, kterou viníci napáchali. A to se netýká jen Respektu, ale i ostatních českých médií.

Pomluvy proti Milanu Kunderovi zveřejnil Respekt i všechna ostatní česká média, včetně České televize, na internetu, a škoda je tedy mezinárodní a zasahuje například i do prerogativy britských soudů, které uplatňují nesmírně přísný zákon o pomluvě. Mezinárodní celebrity, bez ohledu na to, kde žijí, se v poslední době obracejí právě na britské soudy, chtějí-li si v libovolné zemi vynutit obrovské odškodné.

Reklama

Britské listy, 16.10.2008